Gestrest? Dat zijn ze zeker niet bij Bakker. Alles onder controle, ook in Coronatijd. Maar hoe doen ze dat en wat kunnen andere ondernemers daar van leren? Nic Bakker (CEO) en Arjen Hoekstra (CFO) deelden 5 tips met Ynbusiness, waar u als ondernemer vandaag nog mee aan de slag kunt.

Bakker Transport & Warehousing, winnaar Verkiezing Friese Onderneming van het jaar 2019, vervoert koel-, droog- en diepvriesproducten, biedt opslag en verzorgt de fysieke distributie. Met de totale focus op levensmiddelen en aanverwante producten hebben zij de voortdurende ambitie om voorop te lopen in kwaliteit, voedselveiligheid en productbescherming.

De 5 tips die zij ondernemers mee willen geven zijn:

#1 Meten is weten
#2 Gewoon doen!
#3 Informeer en schep duidelijkheid
#4 Spreiding in je klantenkring: doelgroepen en geografisch
#5 Kijk en luister naar wat er om je heen gebeurt

#1 Meten is weten

In 2018 hebben ze rijdende stellingen aangebracht in hun warehouse om meer pallets in dezelfde m3 hal te kunnen plaatsen. IT is daarin onontbeerlijk en heeft prioriteit nummer 1 om te blijven optimaliseren. Nic Bakker: “Zonder de komst van Arjen Hoekstra en de investering die we hebben gedaan in professionele ICT, IT en managementinformatiesystemen hadden we nooit zo hard kunnen groeien. Daardoor staan we waar we nu staan.” Al in december merkten ze de invloeden van wat er in China aan de hand was via klant Ausnutria. Dat maakte hen extra alert. Toen Corona begon heeft Arjen meteen een neven-dashboard ingericht: wie doet er meer omzet, wie doet er minder? Die werd wekelijks besproken en met het personeel gedeeld, zodat ze exact wisten wat er aan de hand was.

#2 Gewoon Doen!

Nic Bakker: “Die donderdag in maart direct na de persconferentie kregen we signalen van onze klanten door over het hamsteren. Daarop hebben we meteen actie ondernomen. We hebben iedereen van ons bedrijf met een rijbewijs gebeld. Ook de mensen die al jaren niet meer op een vrachtwagen hebben gezeten. Want er kwam behoorlijk wat werk op ons af.” De bereidwilligheid om in dat weekend te werken was groot: van de 96 was er slechts een enkeling die écht niet kon. De groep heeft van donderdag tot zondag hard door gewerkt om alle supermarkten te bevoorraden. Nic: ”Het gevoel toen we die maandag met elkaar deze grote klus hadden geklaard? Trots. Beretrots op onze mensen. Heel Nederland kreeg de opdracht om vanuit huis te werken, maar dat gaat bij ons niet. Dus moet je extra goed de veiligheid van je mensen waarborgen en je oren goed bij hen te luister leggen. Alleen dan kun je er samen voor gaan.”

#3 Informeer en schep duidelijkheid

Bakker heeft enkele dagen na de persconferentie een nieuwsbrief voor het personeel opgesteld met daarin wat hen vermoedelijk te wachten stond en het medewerkersprotocol. Dit gaf de mensen rust en vertrouwen. Elke week informeerden ze hen vervolgens over de stand van zaken: waar omzet steeg en waar het achterbleef. Hoe ze daar mee om gingen en wat iedereen tegenkwam onderweg. Ook de informatie uit de nieuwsbrieven van Ynbusiness, kreeg telkens een plek in de nieuwsbrief. Nic: ”Onze chauffeurs werden continue voor nieuwe uitdagingen gesteld.
Aan de grens leek het wel of de oude douanepraktijken waren teruggekeerd. Ze mochten geen gebruik meer maken van toiletten, kantines en ook wegrestaurants waren dicht. Een van onze zakenpartners hoorde dat en kwam spontaan met het aanbod om voor de weekendploegen lunchboxes te regelen voor onderweg. Voor niks. Gewoon omdat we samen de crisis het hoofd moeten bieden. Mooi, niet?’

Ook het belang van duidelijkheid scheppen onderstrepen zij. Arjen: “We hebben begin april al zekerheid gegeven aan 14 man personeel met tijdelijke contracten die tot juni liepen. Alles is verlengd met 6 maanden. We zagen om ons heen dat ondernemers dat juist niet deden en dat verbaasde ons. De arbeidsmarkt is niet ruim op het ogenblik. Maar we realiseren ons ook dat alleen een financieel gezond bedrijf zulke beslissingen kan nemen.”

Deze zet werkte twee kanten op: de werknemers kregen de zekerheid van werk en gaven loyaliteit en betrokkenheid terug. De werkgever kreeg de zekerheid dat ze voldoende personeel hebben voor het geval het weer aantrekt. Of erger wordt. Want bij Bakker maken ze zich wel wat zorgen voor een tweede lockdown.

Nic: “Wij Friezen zijn nuchter en het gebeurde ver bij ons vandaan. We schrokken destijds enorm toen een van onze chauffeurs bij een groothandel in Brabant was geweest.” Bij hen zaten van de 15 man personeel er 13 coronagerelateerd thuis. Met zijn tweeën een bedrijf draaiende houden wil niet, dus de deuren van de groothandel gingen dicht. De impact van Corona op je team en je bedrijf kan dus inmens groot zijn.

#4 Spreiding in je klantenkring: doelgroepen en geografisch

Door te spreiden én te focussen ontstond een solide basis. Bakker heeft zich een aantal jaren geleden gespecialiseerd in het vervoer van levensmiddelen en beperkte haar werkgebied tot Noord-West Europa. Ook werd er geïnvesteerd in een modern warehouse. Daardoor kon zij blijvend deel uit maken van de Food-keten en hebben ze de terugval in werk opgevangen. Want daar waar er in supermarkten flink gehamsterd werd, stond de wereld van de horeca en festivals ineens stil. Truckstar festival, F1, EK en het Eurovisiesongfestival: allemaal events waar gegeten wordt. Dat merk je in de complete keten, dus ook bij Bakker. Maar zij konden het opvangen door hun Warehouse-activiteiten en leveringen aan de supermarkten.

#5 Kijk en luister naar wat er om je heen gebeurt

Door de coronatijd kwam er bij Arjen en Nic ook een paar uurtjes per week tijd vrij. Dat leidde tot vernieuwing. Arjen: ”Normaal gesproken gaan we mee in de waan van de dag. Maar nu konden we de tijd nemen om klanten zelf te bellen en vragen wat we voor hun konden betekenen. Zo hebben we bijvoorbeeld gezamenlijk gekeken hoe we de beladingsgraad konden verhogen. Op de korte termijn verdienen we hier minder mee, maar je kunt wel als professional het gesprek met elkaar aan gaan.” Met getallen in de hand over wat je voor hun hebt verdiend en hoe je kostenniveau stijgt, heb je een goed gesprek over prijsstelling. Dat maakt je een stevige partner in een sterke Foodketen.

Interview door Ynbusiness

Ynbusiness is een gezamenlijk initiatief van het bedrijfsleven, de provincie Fryslân, de F4-gemeenten (Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland en Sudwest Fryslân), en het Friese hoger en middelbaar beroepsonderwijs, verbonden in het Innovatiepact Fryslân (IPF). Het primaire doel is de ondernemer krachtig te ondersteunen bij de groei van het bedrijf. Daarnaast willen de partners het ruime aanbod aan ondersteuning die zij bieden, nauwer aan laten sluiten op de daadwerkelijke behoeftes van ondernemers. zie voor meer informatie https://www.ynbusiness.nl/

Deel dit bericht